
Vopsire de profesionist...
Pentru suprafețe mari, deschise iți recomandăm aplicarea mecanizată prin pulverizare
Vopsirea prin pulverizare presupune aplicarea vopselei sub formă de particule fin divizate care care formează o peliculă.
Deosebirea dintre vopsirea prin pulverizare și vopsirea pensulară constă în aspectul suprafeței, pensula lasă urme paralele, timpul de execuție ... etc.
Pulverizarea asigură o distribuție uniformă cu grosime constantă, se obține o mulțime de proeminente întrepătrunse de dimensiuni foarte mici. Cu cât capacitatea de întindere este mai bună cu atât aceste urme se atenuează.
Întinderea perfectă nu s-ar putea distinge la vopsirea prin pulverizare de una obișnuită prin pensulare.
Vopsirea prin pulverizare este preferabilă altor metode deoarece prin pulverizare se asigură o distribuție mult mai uniformă a particulelor indiferent de direcție, ca atare se realizează o grosime constantă, de asemenea nu prea complicată.
Pistoalele automate de vopsire prin pulverizare înlocuiesc munca manuală.
Sunt diverse metode, procedee, de a distribui vopseaua, sub formă de particule hidraulice la joasă și la înaltă presiune, pulverizare centrifugală sau pulverizare pneumatică, fiecare metodă în parte vine cu avantaje și dezavantaje.
Pentru obținerea unei productivități maxime și în același timp a unei calități superioare cu o pierdere minimă de vopsea trebuie să aveți în vedere pasul și distanța optimă de pulverizare.
Distanța de pulverizare constituie distanța optimă la care trebuie ținut pistolul față de obiect.
Aceasta depinde și de mărimea ajutajului pistolului, presiunea aerului, calitatea vopselei; valorile ei sunt cuprinse intre 150 și 400 mm.
Caracteristicile menționate determină productivitatea pistoalelor, care variază între 100 și 500 m /h , suprafața vopsită.
Pistoalele automate funcționează după unul din cele două principii de utilizare:
fie sunt menținute fix;
fie devin mobile.
Există două principii de utilizare: pistoalele de vopsire sunt ținute fix, iar piesele sunt aduse pe rând prin fața pistoalelor prin intermediul unui lanț transportor, sau, pistoalele devin și ele mobile.
în primul caz, pistoalele cu pulverizare continuă, așezate în diferite planuri și poziții, în funcție de forma obiectelor, acoperă pe rând suprafețele care vin în direcția jetului de pulverizare.
În celălalt caz, prin intermediul unor ghidaje, pistolul urmărește profilul piesei, menținându-se la distanță constantă și executând o mișcare de du-te vino.
Pulverizarea pneumatică se bazează pe prioritatea aerului comprimat ca prin expadare să absoarbă și să divizeze în particule foarte fine firul de vopsea care iese din ajutaj.
Pistoalele de pulverizare pneumatică pot fi clasificate după mai multe criterii:
Din punct de vedere al alimentării cu vopsea se disting:
pistoale cu alimentare internă
pistoale cu alimentare externă.
În cazul pistoalelor cu alimentare internă există o cupă inferioară ca poziție față de pistol, care se încarcă periodic cu vopsea, iar din aceasta se alimentează pistolul.
Capacitatea cupei superioare este de obicei de 0,5l, iar a cupei inferioare poate crește până la 1l.
Jetul de vopsea pulverizată are formă conică, cu vârful către axa pistolului.
Din punct de vedere al forței care face vopseaua să ajungă în pistol există pistoale:
alimentate prin gravitație,
aspirație
presiune
Cele cu cupă superioară se alimentează prin gravitație.
Cele cu cupă inferioară se alimentează prin aspirație, iar la cele cu alimentare externă vopseaua intră în pistol cu o oarecare presiune [(0,3-1)10 N/m ].
Orice pistol se compune din capul pistolului, mecanisme de reglare și comandă , capul de pulverizare și alte piese.
Pulverizarea hidraulică
Dacă un lichid ținut sub presiune ridicată este lăsat să curgă printr-un orificiu de dimensiuni mici se observă tendința de transformare a jetului într-un fascicul de particule pulverizate.
Cu cât presiunea lichidului este mai mare, cu atât pulverizarea este mai avansată.
Finețea pulverizării mai este ajutată și de forma ajutajului prin care este refulat lichidul.
Pulverizarea hidraulică este operația de transformare a unui lichid în particule pulverizate sub acțiunea presiunii transmise prin masa lichidului.
La pulverizarea hidraulică, particula are viteza maximă chiar la părăsirea ajutajului și se micșorează treptat până la anulare datorită izbirii de aerul atmosferic.
În consecință, singura condiție ca particula să se depună pe obiect este de a avea suficientă energie pentru a atinge obiectul.
Presiunile utilizate frecvent pentru acest procedeu de pulverizare realizează între 10 si 80 10 N/m.
Utilizarea presiunilor către valoarea maximă este în funcție de posibilitățile practice de realizare.
Utilajul se compune dintr-o pompă de înaltă presiune, furtunul de alimentare și pistolul propriu-zis.
Vopsirea prin pulverizare hidraulică este superioară celei pneumatice deoarece ceața de vopsea care se formează în timpul lucrului este mai redusă, deci se asigură condițiile de protecție a muncii printr-o ventilație mai redusă, de asemenea gradul de utilizare a vopselei este mai ridicat, realizându-se astfel economie de vopsea.
ÎNAPOI LA TOATE ARTICOLELE