Distribuitor & Service clasaClasa A pentru echipamentele Logo graco

Luni-Vineri: 08:00 - 16:00
office@romcrete.ro
Poză Comunicat privind manipularea produsele ce contin diizocianat

Comunicat privind manipularea produsele ce contin diizocianat

Comunicat

Nr de înregistrare: 32/18.08.2023

Referitor la restricția 74 din Anexa XVII la Regulamentul REACH, cu Regulamentul UE 2020/1149 publicat la 08/04/2020 cu aplicare obligatorie din 24.08.2023 .

Conform legislației în vigoare dorim să vă informăm că începând cu 24.08.2023, produsele ce conțin diizocianat vor fi vândute doar profesioniștilor care fac dovada faptului că au urmat un curs conform cerințelor din anexa XVII a Regulamentului REACH realizat de un expert HSE privind utilizarea și manipularea produselor care conțin diizocianați liberi într-o concentrație ≥ 0,1%.

CE SUNT DIIZOCIANAȚII? Sunt sensibilizatori respiratori și cutanați de categoria 1, prezenți doar în faza de aplicare, după întărire nu se mai găsesc, prin urmare produsele din poliuretan sunt sigure pentru sănătatea umană după

întărire, dar cu efecte periculoase asupra sănătății manipulatorilor dacă concentrație totală de diizocianați monomeri depășește 0,1 % din greutate.

Utilizarea acestor substanțe poate fi făcută în siguranță, riscul efectelor nocive asupra sănătății lucrătorilor poate fi minimizat la maxim respectând normele recomandate și asigurând atât o manipulare adecvată cât și echipament de protecție conform fișelor de securitate.

Pentru o siguranță sporită REACH a introdus cerințe obligatorii (Restricția 74 din Anexa XVII la Regulamentul REACH, cu Regulamentul UE 2020/1149 publicat la 08/04/2020) care prevăd:

  • începând cu 24 august 2023 utilizarea industrială și profesională a produselor care conțin diizocianați liberi într-o concentrație ≥ 0,1% este permisă numai personalului/utilizatorilor instruiți conform cerințelor din anexa XVII a Regulamentului REACH. Pregătirea trebuie să fie realizată de un expert HSE, în persoană sau sub formă de e-learning și se încheie cu examinarea și acordarea unui certificat valabil cinci ani.
  • Furnizorul are obligativitatea de a informa achizitorul substanței/lor sau amestecului/lor cu privire la cerințele menționate.
  • Furnizorul are obligativitatea de a plasa pe ambalaj o etichetă vizibilă, plasată diferit de restul informațiilor, cu mențiunea: ”Începând cu 24 august 2023 este necesară o pregătire adecvată înainte de utilizarea industrială sau profesională”.

 

ÎNAPOI LA TOATE ARTICOLELE