Distribuitor & Service clasaClasa A pentru echipamentele Logo graco

Luni-Vineri: 08:00 - 16:00
office@romcrete.ro
Poză Ce este vopsirea electrostatica?

Ce este vopsirea electrostatica?

Avantajul principal al vopsirii electrostatice îl reprezintă acoperirea calitativ superioară și stratul de vopsea mai dur și mai rezistent care nu curge pe piesele vopsite, nu formează acumulări de vopsea și nici nu apar diferențe între suprafețele vopsite orizontal și vertical. Acestea înseamnă o eficiență bună de transfer dar și mai multă vopsea pe piesă și mai puțină vopsea risipită.

Această tehnologie de vopsire este utilizată pentru acoperirea metalelor într-o gamă largă de domenii:

  • Confecții metalice
  • Electrocasnice
  • Construcții
  • Automobile
  • Echipamente sportive,
  • Instrumente muzicale, etc.

 

Pentru o vopsire eficientă și performantă trebuie să asigurați o aderență corectă a suprafeței înainte de aplicarea vopselei, mai exact trebuie să verificăți ca suprafața să nu prezinte urme de lubrifianți, rugină, ceară, ulei, etc. În caz contrar vopseaua nu va oferi protecția adecvată rezultând astfel coroziunea prematură și o aderență redusă.

Pentru o rezistență bună la coroziune se recomandă tratarea suprafeței.

CUM FUNCȚIONEAZĂ VOPSIREA ELECTROSTATICĂ?

Gândiți-vă la orele de fizică din școală. Vă amintiți de protoni, neutroni și electroni? Toate materiile conțin particule încărcate.

  • Încărcate pozitiv particulele au mai mulți protoni decât electroni.
  • Particulele încărcate negativ au mai mulți electroni decât protoni.
  • Particulele cu cantitate egală de protoni și electroni sunt neutre. 

Acum, gândiți-vă la magneți. Când încercați să uniți doi magneți cu poli identici ei se vor respinge. Cu toate acestea, dacă aliniați magneți cu poli diferiți (nord și sud) magnetul cu polul nord îl va atrage pe cel cu polul sud ... același lucru este valabil și pentru protoni, electroni și neutroni.

Prin urmare, dacă punem o încărcătură electrică puternică pe vopseaua atomizată trecând-o printr-un câmp de electroni vopseaua va fi atrasă de elementul ce urmează a fi acoperit, încărcat şi el cu o sarcină electrică, realizându-se astfel o peliculă uniformă de vopsea. 

DE REȚINUT .....

  • Nu stați prea aproape!

Dacă pistolul și piesa ce urmează a fi vopsită sunt prea apropiate cele două devin conectate electric ceea ce duce la o eficiență de transfer scăzută.

  • Sau ... prea departe!

Dacă pistolul este prea departe, particulele încărcate vor căuta alte surse împământate din apropiere. În general acesta este principalul motiv atunci când pistolul pulverizează mai multă vopsea pe operator decât pe piesă.

  • Evitați efectul cuștii Faraday

Când încercați să vopsiți în colțuri, vopseaua are tendința să meargă spre cel mai apropiat loc împământat, care nu este colțul. Pentru a evita acest lucru, este mai ușor să scădeți sau să eliminați tensiunea de pe pistol până când această parte a procesului de vopsire este terminată.

  • Întotdeauna rămâneți împământat.

Împământarea este un factor important în vopsirea electrostatică. Păstrați clemele de împământare curate. Aceste puncte de conectare joacă un rol vital în stabilirea atracției naturale a electronilor și a neutronilor. 

DE CE SĂ VOPSIȚI ÎN CÂMP ELECTROSTATIC?

Vopsirea în câmp electrostatic duce la îmbunătățirea procesului de vopsire variind de la industria auto și aerospațială până la diverse aplicații care implică vopsele pe bază de solvenți și apă.

Piața vopsirii în câmp electrostatic este una dintre cele mai dinamice, în 2013 la nivel global atingea un prag de 8,27 miliarde de dolari.

Rezistența la coroziune, factori chimici, căldură, impact, abraziune, raze ultraviolete precum și rezistența la condițiile meteo sunt avantajele principale pentru care vopsirea în câmp electrostatic este în crestere.

În plus, este mai blândă cu mediul înconjurător, emisiile de COV (compuși organici volatili) sunt extrem de reduse. Conform unui raport al Grand View Research preluat de Reuters se estimează creșteri anuale ale acestei piețe de aproximativ 6% la nivel global și un nivel de 12,48 miliarde de dolari până în 2020. 

Vopsirea electrostatică crește productivitatea, reduce risipa de vopsea cauzată de pulverizarea în exces și minimizează consumul de vopsea. 

 

ÎNAPOI LA TOATE ARTICOLELE

Produse promovate