Distribuitor & Service clasaClasa A pentru echipamentele Logo graco

Luni-Vineri: 08:00 - 16:00
office@romcrete.ro
Poză Ce este sablarea cu vapori abrazivi

Ce este sablarea cu vapori abrazivi

METODE DE SABLARE CU VAPORI ABRAZIVI 

DUZE DE SABLARE WIN SI HAL

SABLARE CU VAPORI ABRAZIVI

WIN -  Jeturi de apă care umezesc materialul de sablare la ieșirea acestuia din duză.

SABLARE CU VAPORI ABRAZIVI

HALO - O perdea de apă care înconjoară materialul abraziv de sablare. Aceasta are rolul de a umezi praful rezultat după impactul materialului de sablare cu suprafața.

 Pro: Relativ ieftin. Suprimă 45-50% din praf.
 Contra: Consum mare de apă. 

CABINE ȘI CAMERE DE SABLARE

Apa și materialul de sablare sunt amestecate și pulverizate în interiorul unei cabine. 

 Pro: Permite reciclarea materialului de sablare, nisip în general.
 Contra: Echipament fix. Sablarea se limitează doar la obiectele care se pot introduce în cabină. 

ECHIPAMENTE DE SABLARE MODIFICATE

Apa și materialul de sablare sunt stocate într-un vas sub presiunea aerului. Amestecul este atras în fluxul de aer folosind efectul venturi.

 Pro: Suprimarea eficientă a prafului aprox. 60%.
 Contra: Control limitat al debitului. Consum mare de apă și material de sablare.

SABLARE CU VAPORI ABRAZIVI

Apa și materialul / media de sablare sunt combinate într-un rezervor sub presiunea apei, ulterior amestecul este injectat în fluxul de aer.

 Pro: Elimină praful cu peste 95%. Oferă un control precis asupra presiunii aerului și a amestecului: apă / material de sablare, permițând sablarea unei game mai largi de suprafețe și reducând semnificativ consumul materialului de sablare și al apei.

 

MATERIALE DE SABLARE

MEDIE & ABRAZIVE

Medie de sablare sunt acele materiale care la impact nu creează un profil pe suprafața sablată. Acestea includ atât materiale anorganice cât și organice (exemplu de medii de sablare: coji de nucă, fulgi de plastic, bicarbonat de sodiu)

Materialele abrazive sunt cele care creează în momentul impactului un profil pe suprafața sablată. Materialele (vopsea, primer etc.) de acoperire aderă mai puternic la suprafețele profilate.

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA IMPACT

 În cazul sablării uscate: când materialele abrazive intră în contact cu o suprafață dură acestea se sparg propagând particule fine în aer sub formă de praf, suplimentar prafului deja existent. Acest impact poate provoca scântei încărcate cu electricitate statică care într-un mediu favorizant pot duce la explozii.

 În cazul sablării cu vapori abrazivi: Când materialul abraziv intră în contact cu o suprafață dură particulele fine sunt ″sechestrate″ în picături de apă. Apa suplimentară trage particulele în jos, prevenind praful. Prezența apei conferă, de asemenea, mai multă masă particulelor la impact. Pe măsură ce picătura de apă se dispersează, forța hidrostatică distruge acoperirea lăsând o suprafață curată pregătită pentru o reacoperire perfectă. 

SABLAREA CU VAPORI ABRAZIVI 

Sablarea cu vapori abrazivi mai este cunoscută și ca sablare fără praf, sablare abrazivă sau sablare umedă abrazivă însă denumirea corectă este Sablare cu vapori abrazivi.

Această tehnologie de curățare o poate înlocui oricând pe cea cu nisip.

Există suprafețe, condiții și medii de lucru datorită cărora sablarea cu vapori abrazivi este deosebit de avantajoasă.

SABLAREA ÎN ZONE AGLOMERATE

 Praful rezultat din sablarea uscată prezintă nu numai un pericol pentru sănătate datorită inhalării ci limitează și vizibilitatea. În cazul aplicațiilor de sablare cu nisip zona trebuie izolată.

 În cazul aplicațiilor de sablare cu vapori abrazivi sunt necesare măsuri minime de precauție, curățarea se poate desfășura în orice fel de zonă fără a fi necesară izolarea acesteia.

SABLAREA ÎN ZONE INDUSTRIALE

 În cazul sablării uscate impactul materialului abraziv cu suprafața poate provoca scântei încărcate cu electricitate statică care pot duce la explozii în prezența gazelor inflamabile.

 Sablarea cu vapori abrazivi nu elimină complet scânteile, dar când apar, acestea sunt scântei reci (fără electricitate statică), reducând la minimum potențialul exploziv.

SABLAREA SUPRAFEȚELOR DELICATE

 În cazul sablării uscate există riscuri mari de distrugere a suprafețelor delicate sau a curățării ineficiente.

 Sablarea cu vapori abrazivi funcționează eficient și la o presiune mai scăzută, îndepărtând acoperirile fără a deteriora substratul de bază. Sablare cu vapori abrazivi este varianta ideală pentru curățarea antichităților, a suprafețelor fragile, moi chiar și a suprafețelor din lemn. În plus, prezența apei reduce căldura rezultată în urma frecării care poate distruge suprafețele.

 SABLAREA ÎN SPAȚII REZIDENȚIALE

 Sablarea uscată produce foarte mult praf. În mediul urban și în aer liber, astfel de aplicații nu sunt practice sau rentabile datorită costurilor generate de măsurile de retenție a prafului, de izolare a zonei și curățarea ulterioară, măsuri prevăzute de legislația în vigoare.

 Datorită cantității foarte mici de praf în cazul sablării cu vapori abrazivi aceste măsuri nu mai sunt necesare.

ISTORIA SABLĂRII UMEDE

În 1950, sablarea uscată a fost interzisă în Marea Britanie din cauza preocupărilor legate de silicoză, o boală pulmonară asociată cu inhalarea prafului.

La scurt timp, Norman Ashworth a inventat primul echipament de sablare umedă.

În 1966,mai multe națiuni europene au urmat exemplul și au interzis sablarea uscată ceea ce a dus la noilor tehnologii de sablare umedă, cu precădere în Germania, unde a fost inventat primul aparat mobil de sablare umedă, conceput în mod explicit pentru a înlocui echipamentele de sablare uscată.

În anii '90 primele aparate de sablare umedă au fost importate în America de Nord din Germania iar în Marea Britanie în anii '00.

În 2009 au fost fabricate intern primele aparate de sablare cu vapori abrazivi - Ecoquip și GeoBlaster au intrat pe piață.

În 2013 respectiv 2014 Ecoquip și GeoBlaster au fost dobândite de Graco Inc. leader mondial în manipularea fluidelor.

Galerie video cu demonstratii efectuate de Romcrete Echipamente cu statiile EcoQuip de la Graco

 

 

ÎNAPOI LA TOATE ARTICOLELE

Produse promovate